מטרת הדחיסה היא ליצור גוש (נקרא עוגה) אחיד של קפה טחון בתוך הפילטר. דחיסה אחידה ומספיקה תאפשר לקפה להגיע למיצוי האופטימלי. דחיסה חלשה מידי תגרום למי החליטה לזרום במהירות רבה מידי ולייצר קפה דלוח ובעל טעם מתכתי. דחיסה חזקה מידי תגרום למי החליטה להעצר זמן רב מידי בפילטר, ולייצר קפה ׳שרוף׳ כהה מידי, ומרגיש ׳מלוכלך׳.
טחינת הקפה ישירות אל ידית הפילטר במטחנות On-Demand יוצרת ערימה יפה וסימטרית. באמצעות סרגל קצר, או החלק הבין הבוהן לאצבע ניתן ליישר את הקפה. עכשיו יש להניח את הפילטר על גבי מתקן הידית. הדוחסן Tamper הכבד ידחס את הקפה כבר בהנחה הראשונית שלו על גבי ערימת הקפה. יש להחזיק את הדוחסן כפי שמחזיקים מקל, להפנות אותו לעבר הפילטר, וללחוץ עליו ביד כמעט ישרה בכוח השווה לכ- 15 ק״ג. יש לסובב את הדוחסן לאחר הפעולה ליישור הגרגירים על ההיקף.
כדי לאפס את מרכיב הדחיסה הידני יש להשאר באותו עובי גרגירים המותקן במטחנה ולנסות דחיסה ׳חלשה׳ ודחיסה ׳חזקה׳ ולטעום את ההבדלים. ישנם סוגים שונים של הגדרות לאספרסו המושלם אך ההגדרה הכללית היא מיצוי קפה שנעשה בין 40 – 30 מיליליטר בתוך זמן של 25 – 30 שניות. דחיסה חלשה מידי תגרום לחליטה להגיע למידה הרצויה בפחות מ- 20 שניות ודחיסה חזקה מידי תגיע לכמות החליטה הרצויה מעל 40 שניות. סימן נוסף לדחיסה טובה הוא הזמן שבין הרמת המנוף לחליטה לבין יציאת טיפת הקפה הראשונה. דחיסה חלשה מידי תקצר את זמן יציאת הקפה מתחת ל – 5 שניות, ודחיסה חזקה מידי תגרום לו להיות ארוך יותר מ- 10 שניות.
ישנם דוחסנים המאפשרים לקבע את חוזק הדחיסה באמצעות משבת קפיצי ׳השובר׳ את הלחיצה בעומס מסויים. דוחסנים אחרים עושים זאת על ידי ידית הנתונה מול קפיץ בלחץ קבוע.
נוהג שנוי במחלוקת הוא להקיש את הפילטר לאחר הדחיסה הראשונה על משטח הדחיסה או להקיש באמצעות הדוחסן עצמו בצד הפילטר, ולאחר מכן לדחוס שוב. אלה המצדדים בנוהג זה טוענים כי ההקשה משחררת חללים חופשים בתוך ׳העוגה׳ והדחיסה מבטיחה דחיסה אחידה. אלה המתנגדים לנוהג זה טוענים שההקשה ׳מקלקלת׳ את הדחיסה באופן שהדחיסה השניה לא יכולה לשחזר. נוהג ׳הזוי׳ הוא להשעין את הדוחסן בכל פעם במיקום אחר על גבי הפילטר בצורה מעגלית – צפון, מזרח, דרום ומערב. גם לנוהג זה יש אוהדים ומתנגדים.
לאחר הדחיסה יש לנקות את שפתי הפילטר מכל פירור של קפה, שיכול לחבל באטימה של הידית, וללכלך את הגומיה בקבוצת החליטה.