חליטת הקפה

תהליך חליטת הקפה מתבצעת באמצעות העברת מים חמים בלחץ רב דרך מסגרת הפילטר המחוררת. חליטת הקפה צריכה להתרחש מייד לאחר חיבור ידית הפילטר אל קבוצת החליטה ברבע סיבוב. יש להדק את הידית עד לעצירתה. הרמת הידית תפעיל את תהליך המיצוי שעובר דרך החדרה מקדימה של מים חמים בטמפרטורה של כ- 93 מעלות +\- 2  אל תוך ראש הפילטר. בשלב זה אם הקפה טחון ודחוס היטב לחץ החליטה צריך לעלות לאיזור שבין 8 – 10 אטמוספירות.

הקפה יתחיל להופיע לאחר כ- 5 שניות, בתחילה זרם הקפה יהיה כהה ודק ולאחר מכן הזרם יהפוך בהיר יותר ועבה. כאשר זרימת הקפה הופכת לבהירה מאוד ושקופה תהליך המיצוי מסתיים, ויש לעצור את החליטה. החליטה צריכה להסתיים לאחר 25 -30 שניות ובכמות של 30 – 40 מיליליטר.

espressoshot

חליטת קפה בידית פילטר עירומה. זרם הקפה עשיר בצבעים וצמיג כמו דבש.

חליטה גרועה תאופיין במצבים הבאים:

חליטה דלוחה  – התהליך התרחש מהר מידי. הקפה יצא מוקדם מידי, והגיע לכמות של 30 – 40 מיליליטר בפחות מ – 20 שניות.

חליטה סמיכה – התהליך התרחש לאט מידי. הקפה יצא מאוחר מאוד, והגיע לכמות של 30 – 40 מיליליטר ביותר מ – 30 שניות.

ניתן לשלוט באיכות החליטה באמצעות שני מרכיבים:

1. עובי ואיכות טחינת הקפה.

2. עוצמה ואיכות הדחיסה.

maxresdefault (1)

עם הרמת הידית, מכונת הפרופיטק מתחילה לחלוט את הקפה עם השהיה

התאמת תהליך החליטה לסוג הקפה ולאקלים המשתנה

טעות היא לחשוב שכאשר קובעה עובי הטחינה ותהליך הדחיסה כך גם תשאר תוצאה אחידה ועקבית של קפה. סוג קפה אחר דורש תהליך ׳איפוס׳ מחודש של המטחנה. גם טמפרטורה ובעיקר לחות האויר בחדר משפיעה על תהליך הטחינה והחליטה. לכן, בריסטה מקצועי יכין מספר מנות של אספרסו ויטעם אותם לפני כל יום עבודה, ויתאים את עובי הטחינה לתוצאת הקפה ולטעמו.

maxresdefault1

לחץ החליטה עולה לכ- 9 אטמוספירות

מרכיבים נוספים לחליטה איכותית

1. איכות המים – יש לדאוג למים מסוננים מאבנית, טעימים ואיכותיים.

2. ראש חליטה נקי – במקרה של שאריות של חליטות ישנות בראש החליטרה, יש לנקות באופן קבוע את הפילטר וראש קבוצת החליטה באמצעות מברשת, ולהפעיל מידי יום תהליך ניקוי עם פילטר עיוור.

3. חום הפילטר וראש החליטה – חיבור ידית הפילטר למכשיר לפני ההכנה ושטיפה בכמה שניות של מים חמים.

4. כוס חמה – חימום מוקדם של הכוס על גבי מגש החימום מעל המכשיר או על ידי מזיגה של מים חמים ושפיכתם מאפשרת לקפה להיות בטמפרטורה הנכונה.

5. שימוש בידית פילטר עירומה – מאפשרת ללמוד על איכות החליטה תוך התבוננות על אופן זרימת הקפה.